DH Pohorje: Več kot 200 tekmovalcev iz desetih držav in vrnitev Žaka Gomilščka

Pokal v spustu 20chocolate Downhill Cup 2024 se je začel v velikem slogu – na klasični progi z novim odsekom v Mariboru, z odlično udeležbo, lepim vremenom in napetim dirkanjem.

Spet na Pohorju!

Na prvi letošnji dirki za točke slovenskega pokala 20chocolate Downhill Cup 2024 in hkrati tudi otvoritveni dirki avstrijskega pokala auner Austrian Gravity Series sta bila najhitrejša Žak Gomišček (Wolf Racing Team) pri moških in mlada Avstrijka Rosa Zierl (Keen Momentum) pri ženskah.

Gomilšček še zna

žak gomilšček
Žak Gomilšček

Dvakratni državni prvak Gomilšček (2020, 2022), ki je zaradi poškodbe izgubil skoraj celotno lansko sezono, si je z najboljšim časom v razvrstitvenem nastopu zagotovil, da je šel v finalnem nastopu na progo kot zadnji. Že kar nekaj časa je v sedežu vodilnega sedel Avstrijec Nikolas Kolle (Bikeclub Giant Stattegg), v razvrstitvenem nastopu le deseti. Tudi njegov rojak Christof Stulik, drugi najhitrejši iz razvrstitvenega nastopa, je za njih zaostal skoraj deset sekund. Na koncu pa je 23-letni Gomilšček na »svoji« progi, kjer je leta 2020 osvojil svoj prvi naslov državnega prvaka, postavil najboljši izmerjeni čas dneva. Kolleja je s časom 3 minute, 24 sekund in 12 stotink prehitel za 3,24 sekunde. Stulik je bil tako tretji. Dirko je zaradi delovnih obveznosti žal izpustil lanski skupni zmagovalec Luka Berginc.

»Z vikendom na Pohorju sem kar zadovoljen, čeprav vem, da sem imel še veliko rezerve. Za prvo dirko sem želel samo sestaviti solidno vožnjo, da vidim kako hitrost imam, saj je bila to moja prva dirka po skoraj enem letu in res nisem vedel, kaj pričakovati. Lansko sezono sem si poškodoval koleno na treningu tri dni pred prvo dirko, zato sem moral kasneje izpustiti skoraj celotno tekmovalno sezono. Od lanske poškodbe sem se na kolo prvič usedel šele približno pred dobrim mesecem dni. Tako sem prišel v sezono res brez pričakovanj, ampak očitno imam še vedno hitrost in novo kolo mi zelo ustreza, tako da še malo treninga, pa lahko še navijem hitrost.«

Žak Gomilšček

Hitri mladi

Hitri so bili tudi tekmovalci mlajših kategorij. Tako si je zmagovalec med madinci, Tržačan Simone Leo, Gomilščkov moštveni kolega, z zmago med mladinci in petim časom v konkurenci s člani priboril tudi košček denarnega sklada. Med mladinci sta mu sicer na stopničkah sledila Avstrijec Marco Fender (URC Ötztal) in Matej Osolin (Calcit Bike Team). Zmagovalec med mlajšimi mladinci Ažbe Kalinšek (MTB Trbovlje), ki je bil pred tednom dni na Lošinju celo hitrejši od vseh članov, pa je bil tokrat tretji najhitrejši od vseh, tik za Kollejem. V njegovi kategoriji je drugo mesto zasedel Nemec slovenskih korenin Vicent Vodan (UR Team), tretje pa Avstrijec Xaver Vogl (Keen Momentum).

ažbe kalinšek
Ažbe Kalinšek

Mladi avstrijski up Rosa Zierl

rosa zierl
Rosa Zierl

V ženski kategoriji, ki združuje tekovalke od mlajših mladink do članic, 16-letna Rosa Zierl ni imela prave tekmice. Serijska mednarodna zmagovalka v svojih starostnih kategorijah, ki je od letos tudi v tovarniškem razvojnem programu proizvajalca koles Cube, je v Mariboru leta 2021 postala evropska prvakinja v kategoriji do 15 let. Tokrat ji je najbliže prišla rojakinja Kerstin Sallegger (OMNi BiOTiC PowerTeam) z drugim časom finala, s tretjim pa domača vrstnica Eva Zala Strgar (DGK Pohorje – Spank Team). Le tri stotinke sekunde je za njo zaostala Nemka Maxima Jaax (TSG 1847 Leutkirch), peta najhitrejša pa je bila na svoji prvi dirki v spustu slovenska mladinka Maša Komel (KK Črn trn), sicer že dvakrat zmagovalka v seriji SloEnduro.

Pestro tudi v drugih kategorijah

V kategoriji U15 je pri fantih zmagal Italijan Riccardo Vender (Centro Bike Val di Sole), najhitrejši Slovenec je bil Maj Gračner (Rajd Ljubljana) na 4. mestu. Pri dekletih je zmagala Avstrijka Lynn Maria Berger (SCM Pinzgabikers), Eva Podvornik (427 Savage Squad) je bila tretja.

Najhitrejši v veteranski kategoriji master je zmagal Avstrijec Jörg Neuhart (Sportunion Hinterbrühl-Wexltrails), domačin Jure Logar (427 Savage Squad) je bil na svoji prvi dirki po 12 letih drugi. V amaterski kategoriji je zmagal Jošt Štrucelj (Alliance ASE Racing Team).

Najmlajši iz kategorije U13 so se pomerili na krajši progi, med dečki je zmagal Madžar Colin Szepesi (Rad Company Racing Team), Max Sliško (427 Savage Squad) je bil četrti. Med deklicami je zmagala Charlotte Schleicher (Radunion St. Johann i. T.).

Vsi vrstni redi DH Pohorje

V petek, ko je bila prenovljena proga svetovnega pokala od koče Luka do spodnje postaje vzpenjače odprta za vožnjo, sicer o lepem vremenu še ni bilo niti sledi. Kolesarke in kolesarji so progo spoznavali mokro, a so vedeli, da bodo v soboto, na dan uradnega treninga, razvrstitvenega in finalnega nastopa, razmere povsem drugačne.

Novi odsek, prvi gozdni po startu pri koči Luka, je odlično prestal prvi dirkaški preizkus. Po uradni otvoritvi sezone v Bike parku Pohorje 11. maja bo odprt tudi za javnost – a pozor, ni za vsakogar. Tekmovalce zopet pričakuje med 23. in 25. avgustom na dirki evropskega pokala v spustu iXS European Downhill Cup.

Hvala Društvu gorskih kolesarjev Pohorje in ekipi Spank za organizacijo, pa tudi navijačem za odlično vzdušje ob progi!

Fotografije Friedrich Simon Kugi @fskugi