Kenda DH Pohorje: Berginc z zmago zaključil popolno sezono

Slovenski pokal v gorskokolesarskem spustu je svojo prvo sezono pod imenom 20chocolate Downhill Cup zaključil na spustaški »sveti zemlji« na progi svetovnega pokala v Bike parku Pohorje nad Mariborom.

Pravzaprav ne čisto natanko tam, saj je bila tokratna proga dolžine 1660 m s 364 m višinske razlike precej drugačna od vseh dosedanjih dirk. Prireditelji so jo prilagodili ravni tekmovanja, start je bil nekaj niže, prvič pa je tudi izognila znamenitemu skalnatemu odseku Rock’n’Roll. Je bil pa zato prevoz na start povsem klasičen, s sedežnicama kot na prvem svetovnem pokalu leta 1999 (od takrat so sicer obe že zamenjali). Trajal je nekaj dlje kot z vzpenjačo, a so se tekmovalci vsaj lahko dobro spočili.

Tekmovalci so bili z novo inačico proge zelo zadovoljni. Dobro je bila zasnovana in tudi pripravljena, na novih odsekih je bilo veliko sveže, mehke zemlje. Tudi v suhih razmerah je bila proga zelo zahtevna, saj je podlaga zelo drsela.

Na sončno soboto so prireditelji izvedli tudi e-bike turo v okviru programa Gremo na kolo! Kolesarske zveze Slovenije.

Na Mariborsko Pohorje sta na četrto in zadnjo dirko sezone prišla dva tekmovalca več kot stoterica, zastopali so štiri države. Po sobotnem spoznavanju proge (ter nekaj padcih in žal tudi poškodbah) je nedeljo na start prišlo 96 tekmovalcev.

Sezona Luka Berginca

luka berginc
Luka Berginc

V moški članski kategoriji je bil še četrtič najhitrejši Luka Berginc (DH Visit Pohorje), pravzprav petič, če štejemo še poskusno dirko na Golovcu na začetku sezone. Dobil je tudi razvrstitveni nastop in tako tudi tam pobral vse točke. V vsej sezoni mu je 20 točk ušlo le v razvrstitvenem nastopu DH Sljeme, kjer je bil pred njim Ivan Bašić (Coast Riders), tako da je z veliko prednostjo zmagal tudi v pokalni razvrstitvi.

Drugi na mariborski finalni dirki je bil z devetimi sekundami zaostanka Gašper Jurečič (DGK Pohorje – Spank Team), na tretjem mestu pa mu je sledil hrvaški državni prvak Ivan Bašić. Jurečič in Bašić sta si tako tudi zagotovila drugo in tretje mesto v končni razvrstitvi. Oba sta prehitela Eneja Podlipnika (Bikehanic Lumar), drugega z razvrstitve pred finalom, ki se je poškodoval v soboto na treningu. Bašić pa je preskočil še Jana Cimpermana (MTB Trbovlje), ki je zaradi poškodbe izpustil zadnji dve dirki.

Najboljši zabeležen čas nove proge je Berginčev iz finala: 2 minuti, 19 sekund in 16 stotink.

Spopad mladih tekmovalk

hana kranjec žagar
Hana Kranjec Žagar

V odsotnosti Monike Hrastnik, ki je nastopila na finalu svetovnega pokala v Kanadi, sta se za zmago med ženskami v prvi vrsti potegovali mladinki Hana Kranjec Žagar (Rajd Ljubljana) in Tina Smrdel (MBK Črni Vrh), prva iz krosa in druga iz endura. Na svoji drugi dirki je še drugič zmagala Hana – v razvrstitvenem nastopu je Tino prehitela za 95 stotink, v finalnem pa za 53 stotink sekunde. Tretje mesto je v obeh vožnjah pripadlo Evi Zali Stergar (DGK Pohorje – Spank Team).

Med mladinci tesno za skupni naslov

Med starejšimi mladinci je zmago dosegel Avstrijec Sebastian Weinhandl (Radsport Scheicher) pred rojakom Nikolasom Kollejem (Bikeclub Giant Strattegg) in Ninom Popovićem (KD Rajd).

Pred finalom je bila v tej kategoriji mladincev v igri za skupno zmago trojica Slovencev in Avstrijca z vrha tokratnih rezultatov sta z osvojitvijo točk tudi malce premešala razplet – v razvrstitvenem nastopu še za njima tretjeuvrščeni Avstrijec Maximilian Heck. Vodilni Maks Oblak (Supersnurf) je bil v obeh nastopih peti, obakrat je bil mesto pred njim drugouvrščeni Maj Babačič (Calcit Bike Team), tretjeuvrščeni Popović pa je bil v razvrstitvenem nastopu 7. in v finalnem kot že omenjeno najhitrejši od Slovencev na tretjem mestu. Kočna razvrstitev: skupni zmagovalec je Babačič s 5 točkami prednosti pred Oblakom, Popović kljub uspehu v finalu ostaja tretji.

Mednarodno tudi pri starejših in mlajših

V veteranski kategoriji master je Boštjan Volf (Wolf Racing by Wheelbase) prepričljivo zmagal pred Italijanom Danielom Garbelottom (ASD Jams Bike Team Buja) in Matjažem Ruparjem (Rajd Ljubljana). Boštjan je bil še enkrat med najhitrejšimi sploh, saj je dosegel drugi čas finalne vožnje za Bergincem.

Finale mlajših mladincev do 17 let je dobil Max Žvegla (Bikehanic Lumar) pred Matejem Osolinom (Calcit Bike Team) in Jušem Ažmanom (KK Završnica).

Pri dečkih do 15 let je šla zmaga v ajdovski Kamplc Racing z Jakobom Pračkom, sledil je Hrvat Toma Vuk Boban (BK Opušteno) na drugem in Gabriel Nosan (Calcit Bike Team) na tretjem mestu.

V najmlajši kategoriji U13 so vse tri stopničke pripadale Rajdovcem. Prvo mesto je dosegel Gal Palčič pred Galom Novakom in Rokom Pavličem.

V kategoriji amaterjev je zmagovalec postal Andreas Vidovič (DGK Pohorje – Spank Team) pred Galom Jevšenakom Kodričem (35 Crew) in Gregom Malijem (Batt Crew).

Vsi vrstni redi Kenda DH Pohorje

Končne razvrstitve

Končne lestvice pokalnega tekmovanja 20chocolate Downhill Cup 2023 najdete tukaj.

Podelitev priznanj najboljšim pa, kot ste že vajeni, sledi na skupni prireditvi Odbora za gorsko kolesarstvo in BMX po zaključku sezone.

Fotografije Anže Furlan