DH Visit Pohorje: Proga svetovnega pokala je že suha dovolj zahtevna

Vprašanje: V kateri seriji dirk v spustu sta kar dve na progah svetovnega pokala?

V zadnjih dveh vikendih je Unior Downhill Cup najprej začel sezono 2019 na otoku Lošinju, nato pa se preselil na Mariborsko Pohorje. To bosta v obratnem vrstnem redu tudi prvi dve dirki svetovnega pokala 2020.

Potem, ko je Maribor konec aprila gostil otvoritveni dirki evropskega pokala v spustu iXS European Downhill Cup in svetovnega pokala Mercedes-Benz UCI Mountain Bike World Cup, se je tu minuli konec tedna ustavil še domači Unior DH Cup. Po tednih mokrega vremena tudi za ta konec tedna vremenski obeti nisi bili najboljši. Tekmovalci v spustu iz Slovenije in Hrvaške ter nekaj gostov iz Italije in Slovaške so si lahko obetali dirkanje na zahtevni progi v mokrih razmerah. Proga je sicer po obisku najhitrejših na svetu ostala nespremenjena.

V soboto so trening opravili na razmeroma suhi progi, a jo je dež namočil že pozno popoldan. V nedeljo so tako zjutraj trenirali na mokri in drseči progi in tudi dopoldanski polfinale je potekah v takšnih razmerah. Po pričakovanjih je bil najhitrejši Jure Žabjek s časom 3:16,31, kar je okoli 12 počasneje od njegovega časa na svetovnem pokalu, ki mu je prinesel 20. mesto. Luka Berginc, lanski zmagovalec serije, ki je prišel preizkusiti svojo ramo po poškodbi v začetku aprila, je bil dobrih 13 sekund počasnejši, tretji pa je bil Rudi Pintar.

A za popoldanski finale se je proga lepo osušila in vsi, ki so bili še na gumah za mokre razmere, so v cilju že premlevali to svojo odločitev. Proga je bila dosti hitrejša kot dopoldan in tudi ob rahlem rosenju proti koncu finala je večina opazno popravila svoje dosežke. Žabjek, ki je bil hitrejši za 2 sekundi in pol, še niti ne toliko. A to je bilo več kot dovolj za drugo zaporedno zmago v seriji.

Rudi je na drugem mestu za njim zaostal za 9 sekund in 12 stotink. Aleš Virtič, ki živi in tekmuje v Avstriji in je v UDC nazadnje nastopil leta 2017, je na tretjem mestu zaostal za 10,41 sekunde.

“Zadovoljen sem s svojim nastopom, oprijem je bil idealen,” je povedal Jure. “Progo zelo dobro poznam, upam da je do začetka naslednje sezone ne bom več videl, malo sem se je že naveličal.”

Izjave najhitrejših treh:

Koledarja Unior DH Cupa in evropskega pokala iXS za 2020 še nista znana, svetovni pokal pa se v Maribor vrne 2. in 3. maja 2020!

Unior Downhill Cup se bo 22. in 23. junija nadaljeval z dirko Downhill Javor nad Trbovljami, ki bo praznovala 20-letnico. To bo tudi slovensko državno prvenstvo. Več o DH Javor

Fotografije Urban Cerjak/Monster Energy